Facebook

Jag har märkt att jag på sista tiden inte har varit ute på Facebook lika ofta som jag brukar. Känner inte det vanliga suget man brukar ha. När jag är ute så är det mer för att kolla om det är någon av mina vänner som skrivit något än för att själv uppdatera min status. Tror att det beror på att jag vant mig vid Facebook i mobilen. Man kollar lite om man får någon ledig stund över, men sitter man framför datorn så har man oftast viktigare saker för sig.

Fick en grymt kul text från min polare på jobbet.

Ett komplement till bloggande, twitter, facebookande etc är det s k ”samtalet”. Samtalandet sker i realtid, har en ögonblicklig överföring utan att kräva någon bredbandsuppkoppling. Det innebär att samtalandet kan ske i princip var som helst.


Ett stort antal användare kan samtala samtidigt och om olika ämnen – samtidigt! Fördelarna med samtalet är flera. Samtal uppdateras kontinuerligt under användandet och har en inbyggd funktion som gör det möjligt för användare att snabbt anpassa svårighetsgraden till användaren. Det ger också en möjlighet att direkt visuellt kontrollera hur information tas emot. Samtalstrådar skapas automatiskt.

De egna namnen används ofta som användarnamn men inga lösenord krävs för att logga in. Den universala och allmänt accepterade inloggningen ”Hej!” initierar samtal. Samtalet har dessutom obegränsat antal tecken och tidslängd.

Observera att samtalet har en begränsad minneskapacitet och saknar backup. Det finns dessutom risk för att andra användare ”övertar” samtalet om inte samtalsskyddet VISKANDE är på. Kopior av samtal har en tendens att ibland manipuleras för enskilds syfte. Som alltid är det viktigt att vara källkritisk.

Han är inte mycket för Facebook som ni kanske kan förstå. Själv så tycker jag att det finns fördelar med både digital och analog kommunikation. Samtalet är helt klart överlägset när man vill koncentrera sig på en person eller en mindre grupp. Man från direkt och spontan feedback och är lite mer ärligt. Personen man pratar med har inte tid att tänka över sitt svar under någon längre stund och därmed så får man mer om vad personen känner än ett väl genomtänkt svar kanske skulle ge.

Digital kommunikation är däremot överlägsen om man vill kommunicera med flera. Om man har något som man vill att flera ska veta. Det ger också ett större utrymme att välja sina ord lite noggrannare. Man kan radera och flytta runt i texten innan man skickar ut den så alla kan se. Dock finns det en svaghet i digital kommunikation. Det är svårt att förmedla en ton som t.ex. ironi. Man försöker ändå göra detta med diverse smilies och liknande, men det finns ändå en uppenbar risk för missförstånd.


Det är iaf inte därför jag är mindre på Facebook. Är bara inte sugen.

RSS 2.0